Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?


Zpracování projektové dokumentace - ZOO Liberec – Rekonstrukce pavilonu a výběhu žiraf a zeber

Jedná se o pavilon žiraf a zeber v liberecké Zoologické zahradě otevřený k užívání v roce 1986. Prošel několika částečnými rekonstrukcemi (v r.1998 opravou střechy a světlíků, v r.2005 a 2009 kompletní rekonstrukcí podlahových ploch a dispozic vnitřního ustájení). V současné době je v havarijním stavu topný systém budovy a střecha pavilonu. Venkovní výběh přiléhající k pavilonu byl za celou dobu užívání pozměněn pouze jednou. Budova pavilonu žiraf je zastaralá, velmi energeticky náročná a celá řada stavebních částí je v havarijním stavu.

Cílem rekonstrukce pavilonu je oprava topného systému s nově vybudovanou kotelnou pouze pro tento jeden pavilon. Spolu s úpravou systému by mělo dojít i k rekonstrukci povrchu stěn vnitřní expozice zvířat. Navržené povrchy stěn musí mít dostatečnou odolnost proti zvířatům a musí se eliminovat poranění zvířete.

V rámci stavebních úprav je cílem zlepšit tepelně technické parametry objektu. Po zpracování energetických ztrát objektu navrhnout systém zateplení objektu mezi jednotlivými teplotními zónami objektu (např. vytápěná expozice – nevytápěný seník). Dále bude třeba řešit okenní a dveřní výplně, vnitřní povrchy (omítky, obklady, podlahy) a rekonstrukci odchovného zázemí pro zebry.

Cílem rekonstrukce a revitalizace výběhu je zkvalitnění prostředí pro zvířata plynoucí částečně z potřeby trvalého zastínění prostoru a dále optické i praktické zvětšení plochy k možnému pohybu jednak rozdělením celku na jednotlivé části a zároveň rozšířením za současnou komunikaci do prostor současného technického dvora a výběhu poníků.

Celkové náklady: 4.596.790 Kč
Finanční prostředky LK: 4.596.790 Kč
Doba zahájení: dubna 2023
Doba ukončení: prosince 2024
Stav: V přípravě
Oblast zaměření: Kultura
Projektant:

H2 projekce s.r.o.

Projektant_výběrové řízení